L’ACCIÓ CRÍTICA

L’acció crítica és un procés que va des d’allò individual a tot allò col•lectiu i viceversa. És treballar des de la quotidianitat per canviar la globalitat, pensant críticament per actuar i, així, modificar una realitat injusta, manipulada i distorsionada. Si no està a les nostres mans decidir quines iniciatives prendran els estaments polítics, els fluxos financers o les companyies multinacionals, sí que ho està responsabilitzar-nos dels nostres actes quotidians.

Des de petits i petites anem conformant (pel nostre entorn mediatitzant) la nostra personalitat, la nostra moral, la nostra forma de prendre decisions. Primer, les nostres respostes i accions solen ser egocèntriques i basades en els nostres interessos i les nostres necessitats. I, encara que hauríem d’anar evolucionant, la realitat ens demostra que una gran part de la població adulta ens hem quedat ancorats en aquesta fase, com a conseqüència de la dinàmica general de la societat.

 

 

La majoria de persones actuem partint de les normes i convencions establertes, sense qüestionar-nos res més, buscant simplement el reconeixement social. Aspirem a promoure l’evolució cap a la capacitat de qüestionar les normes socialment establertes i actuar partint de l’ètica universal (conjugant els nostres propis interessos amb els de les altres persones) i individual (qüestionant les coses i actuant en conseqüència). Una vegada comprès què implica la nostra tasca quotidiana, algunes persones valorem què atempta contra els nostres principis personals o socials i què podem canviar perquè la nostra pràctica sigui coherent amb allò que és important per a nosaltres.

Ens volen fer creure que, fem el que fem, tot seguirà igual (no hi ha alternativa al sistema) i que tot el que és important no és al nostre abast. Tanmateix, l’acció crítica (que EdPAC promou) farà que tornem a creure que, al cap i a la fi, no hi ha ningú millor que qualsevol de nosaltres per demostrar que la realitat es pot canviar, que un altre món és possible.

Un consum just i responsable depèn de comprar una marca de xocolata o una altra; el sexisme es qüestiona comprant una joguina i no una altra; el forat de la capa d’ozó es redueix pujant el cotxet del bebè al tren, i la participació política es concreta deixant de veure un cert programa de televisió i prenent els carrers. Així, escollint a quin banc o caixa obrirem un compte corrent, quina música escoltem, quin menjar cuinem…, i tenint en compte què implica cada un d’aquests actes, no només es tindrà la satisfacció de fer-ho partint dels nostres principis, sinó que també es participarà col•lectivament en un moviment que influirà directament en un canvi social.
EdPAC ofereix idees i eines pràctiques per poder-ho realitzar.