Sobre EdPAC

Nascuda en part natural -sense epidural- a Barcelona el 2003, la mare d’Educació per a l’Acció Critica podria ser una dona angoixada a punt de demanar tranquil•litzants a la metgessa de capçalera. El seu pare podria ser un home angoixat (a punt de fer-se soci del Barça). Potser tenia dues mares que no només compartien problemes i amors sinó que, a més, ho feien en públic.

O tenia un pare sol que dormia un xic menys per ferbsp;més coses que treballar i canviar bolquers de cotó. La nena va a la pública (volen el millor per a ella), no juga amb la Barbie i té un camió artesanal de llaunes de contenidors. Menja de tot i no plora per ximpleries. Parla equatorià amb un nen que parla català i s’entén en basc amb qui només parla mandarí.

La noieta se sosté en tres cames:

Unes activitats cara a cara

Adreçades a infants, joves i adults, pretenen fomentar el pensament crític (1r) i promoure canvis (i 2n). Les xerrades, els tallers o els fòrums que fa són de temes que no són res de l’altre món (són d’aquest), i de coses ben habituals i quotidianes: el bisbal i OT, el Mc Donalds, el messenger, la Nestlé…

Aquesta part és la que més li agrada. Veu les cares que posen quan parlen de coses que potser encara no s’havien parat a pensar (Puc sobreviure sense tele a l’habitació? La Disney m’està insultant a mi i a les treballadores de maquiles?)

Uns materials monogràfics

Tots estan penjats en pdf per a l’autoconsum i alguns també estan editats en paper reciclat i tintes no contaminants (per poder acostar-se i estar amb qui no navega per Internet). Tenen suggeriments de com podem actuar en situacions -com ara el Nadal, sortir de festa, anar de rebaixes…-  o si formem part d’algun a col•lectiu -treballa a l’administració pública…

Una web

Partint de les nostres accions quotidianes, fem propostes per fer-les d’una forma més sostenibles i solidàries. Entre d’altres materials hi ha activitats didàctiques per a agents socials (cossos Danone, reciclatge, pantalles que enganxen…).

Llegeix molt, però parla d’una forma planera i pràctica (li ha ensenyat sa mare, que és escriptora). No li agrada conèixer gent, però sí persones. Li agrada xerrar amb joves que tenen la tele i la play a l’habitació, amb dones que fan un cafè amb llet desnatada i sacarina amb pasta a la granja i amb els homes que fan un quinto i llegeixen el Marca al bar.

Amb qui està conscienciat/ada fa sinergies i xarxes, mitosi i meiosi, però creu que no s’ha de xerrar tant. Ella diu que són autoconverses (s’entenen molt i hi estan d’acord). Així que se’n va cap a un altre lloc. EdPAC intenta anar pel mig entre dos sectors socials cada vegada més separats: nosaltres -antiglobis, bios, pacifistes i zapatistes- i els altres nosaltres -la casa aparionada, Tele 5, 90-60-90 i Donettes.

Massa idees, projectes i il•lusions per a la nena i el seu grup d’afinitat. Així que de casa seva teniu les portes ben obertes, per mirar i per entrar.