Investigació i denúncia de la vulneració dels drets humans

L’any 2008 la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Terrassa i EdPAC vam iniciar el projecte de recerca sobre els Drets Humans a l’Amèrica Llatina amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les comunitats camperoles i els pobles indígenes a causa dels models agrícoles i de desenvolupament. Vam constituir el Grup d’Investigació en Drets Humans i Sostenibilitat (GIDHS) i treballem conjuntament amb organitzacions camperoles i indígenes.

El projecte té com a metodologia realitzar missions d’observació per obtenir informació de primera mà, elaborar un informe sobre la situació de vulneració, fer difusió a Catalunya i a la zona analitzada, presentar els resultats al Consell de Drets Humans de Nacions Unides i fer un seguiment continu dels casos.

La primera missió d’observació i el primer informe es va fer el 2008 al Nord Oest d’Argentina. La segona missió va ser el 2009 al Paraguai i el 2011 es va editar l’informe corresponent. La tercera missió ha estat el 2010 a Bolívia on un grup de 12 persones va visitar dos departaments de l’Orient bolivià, Santa Cruz i Tarija, acompanyant al Movimiento de los Trabajadores Campesinos e Indígenas Sin Tierra de Bolivia (MST-B). Es van entrevistar amb persones de 16 comunitats i també amb institucions i ONG de Santa Cruz, Cochabamba, La Paz i Sucre. Es van realitzar al voltant de 90 entrevistes, a destacar les que es van fer a representants del Ministerio de Tierra y de Desarrollo, i a diversos funcionaris i exfuncionaris de diferents nivells del govern.

A part de la missió, durant l’any 2010 es van realitzar diferents activitats al voltant de la relació dels models de desenvolupament (agroindustrial, miner, extractivista) i els drets humans a les comunitats camperoles i indígenes de l’Amèrica del Sud, especialment els casos d’Argentina, Paraguai i Bolívia, com a resultat de les visites realitzades i les anàlisis fetes de la informació obtinguda en les diferents missions. També destaquem les xerrades i ponències relacionades amb els drets laborals, com el cas de les maquiladores del nord de Mèxic i la situació de la mineria a Centreamèrica.

Més informació del GIDHS: http://investigaccionddhh.wordpress.com

Publicacions editades pel GIDHS

guatemala Informe Situación de los derechos humanos en Guatemala en 2011 y 2012.

Descarregar pdf

bolivia Informe Situación de los derechos humanos en el Oriente Boliviano en 2010Descarregar pdf Resumen del informe sobre la situación de los derechos humanos en el oriente paraguayo 2009. 44 pàg.Descarregar pdf
Informe Situación de los derechos humanos en el oriente paraguayo 2009.Descarregar pdf Informe Situación de los derechos humanos en el Noroeste argentino en 2008.Descarregar pdf

Documental “Paraguay: cambio cautivo”