Investigació i denúncia de la vulneració dels drets humans

L’any 2008 la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Terrassa i EdPAC vam iniciar el projecte de recerca sobre els Drets Humans a l’Amèrica Llatina amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les comunitats camperoles i els pobles indígenes a causa dels models agrícoles i de desenvolupament. Vam constituir el Grup d’Investigació en Drets Humans i Sostenibilitat (GIDHS) i treballem conjuntament amb organitzacions camperoles i indígenes.

El projecte té com a metodologia realitzar missions d’observació per obtenir informació de primera mà, elaborar un informe sobre la situació de vulneració, fer difusió a Catalunya i a la zona analitzada, presentar els resultats al Consell de Drets Humans de Nacions Unides i fer un seguiment continu dels casos.

La primera missió d’observació i el primer informe es va fer el 2008 al Nord Oest d’Argentina. La segona missió va ser el 2009 al Paraguai i el 2011 es va editar l’informe corresponent. La tercera missió ha estat el 2010 a Bolívia on un grup de 12 persones va visitar dos departaments de l’Orient bolivià, Santa Cruz i Tarija, acompanyant al Movimiento de los Trabajadores Campesinos e Indígenas Sin Tierra de Bolivia (MST-B). Es van entrevistar amb persones de 16 comunitats i també amb institucions i ONG de Santa Cruz, Cochabamba, La Paz i Sucre. Es van realitzar al voltant de 90 entrevistes, a destacar les que es van fer a representants del Ministerio de Tierra y de Desarrollo, i a diversos funcionaris i exfuncionaris de diferents nivells del govern.

A part de la missió, durant l’any 2010 es van realitzar diferents activitats al voltant de la relació dels models de desenvolupament (agroindustrial, miner, extractivista) i els drets humans a les comunitats camperoles i indígenes de l’Amèrica del Sud, especialment els casos d’Argentina, Paraguai i Bolívia, com a resultat de les visites realitzades i les anàlisis fetes de la informació obtinguda en les diferents missions. També destaquem les xerrades i ponències relacionades amb els drets laborals, com el cas de les maquiladores del nord de Mèxic i la situació de la mineria a Centreamèrica.